Zeiltjalk De Vlieter

Inhoud van deze pagina:Bij een stevige bries is De Vlieter in haar element

De Vlieter is een platbodem die geschikt is om met passagiers op de Nederlandse binnenwateren te zeilen, inclusief IJsselmeer en Waddenzee. Om hier te mogen varen voldoet zij aan de huidige keuringseisen voor passagiersschepen en bemanning.

Het is een fijn schip om mee te varen en is ook een goede zeiler die zich thuis voelt in het water waarvoor zij is gebouwd: op en rond de Zuiderzee. Tegenwoordig bevaren we de Waddenzee en het Noordelijk/Zuidelijk IJsselmeer, maar ook de kanalen en meren. Zij heeft het dorp Makkum (Friesland) als vertrek- en eindpunt van zeilreizen. Een heerlijk schip om op uit te waaien met vrienden, familie, collega's of kennissen. Ook bedrijven, verenigingen en scholen zijn van harte welkom.

De Vlieter is een 1-mast zeiltjalk met een lengte van 20 meter en geschikt voor dagtochten en meerdaagse zeiltochten inclusief een vaste bemanning.

Maximum aantal passagiers: (met minder kan dus ook)

 • 20 personen voor een dagtocht.
 • 14-16 personen voor een meerdaagse tocht.
  Wij adviseren voor groepen volwassenen een maximum van 14 personen, zodat iedereen over iets meer ruimte beschikt.
 • 12 personen voor een meerdaagse tocht voor individuele meezeilers.

Het schip is meer dan honderd jaar oud en ziet er zeer authentiek uit. De tuigage is tegenwoordig groter en het schip heeft een motor om op terug te vallen. Het interieur is scheeps, netjes, schoon en functioneel. Aan boord zijn hutten met fonteintjes, er is een badkamer, toilet en een gezellige woonkeuken met eettafels. Onze gasten ervaren het schip als sfeervol, knus, warm en gezellig.

Wij doen ons best om niet alle luxe van tegenwoordig aan boord te slepen. Hierdoor zijn onze gasten even helemaal weg uit de moderne hectiek. Zo ontstaat een sfeer waarin men tijdens het koken of de afwas herinneringen ophaalt, veel pret heeft, of het gesprek onverwachte wendingen neemt. Dat is het leuke van samen onderweg zijn met een schip. Er is een onderling contact dat anders is dan in het dagelijks leven. Even behoefte aan een moment voor uzelf? Daar is op het schip ook ruimte voor.

Scheepskamer (salon) met kombuis (keuken)

Kombuis Het voor- en achterschip zijn privé voor schipper en maat. Daartussen, in het voormalige vrachtruim, ligt het gastenverblijf met open kombuis, sanitair en de hutten.

Salon met oliekachel Nieuwe situatie per april 2014:
- 2 tweepersoonshutten met wasfontein
- 3 vierpersoonshutten met wasfontein
- 1 douche met wastafel
- 1 toilet ('dames'toilet, waar de heren zittend
     medegebruik van maken)

De open kombuis is ruim voorzien van potten & pannen en alles wat u daar normaal nodig hebt om maaltijden te bereiden en te serveren, behalve elektrische keukenhulpjes. Levensmiddelen neemt u zelf mee (catering kan wel door ons georganiseerd worden), net als kruiden, olie, boter, etc. Er is een kleine voorraad waar u gebruik van kunt maken.

U kookt op een Boretti 5-pits kookplaat (gas).

De koelkast heeft een inhoud van 150 liter en heeft
geen vriesvak.

In het ruim vindt u verder een boordbibliotheek en diverse spelletjes, zoals schaak, dam, kaart, jeu de boules, kubb en pictionary.Het interieur van een tweepersoonshut aan boord van De Vlieter

Hutten

De Vlieter beschikt over twee tweepersoons- en drie vierpersoonshutten, allen met een fonteintje. De bedden zijn opgemaakt met een schoon hoeslaken en kussensloop.
Slaapzak of dekbed neemt u zelf mee (zie: praktische informatie).
De hutten zijn efficiënt ingedeeld maar hebben geen ruimte in overvloed. Daardoor is bijvoorbeeld een koffer moeilijk op te bergen. Het is beter een grote weekendtas of rugzak mee te nemen.

Het interieur van een vierpersoonshut aan boord van De Vlieter
Sanitair

Het schip is verder voorzien van een toiletruimte met een elektrisch bediend toilet en een badkamer met wastafel en douche. Het toilet beschouwen wij, in verband met de hygiŽne, als een damestoilet die ook door de heren zittend gebruikt wordt.

Milieu: In de havens zijn op de wal ook sanitaire voorzieningen. Daar verdwijnt het afvalwater richting de rioolwaterzuiveringsinstallatie. Het schip loost niet rechtstreeks in de haven. In enkele havens kunnen we het op de wal afgeven, maar meestal legen wij onze vuilwatertanks op ruim water buiten de havens.

Elektrisch toilet en fonteintje Badkamer met wastafel en douche

Technische gegevens en plattegrond

 • Lengte romp: 19,99 m, overall: 27 m,
 • Breedte: 4,56 m,          overall: 4,85 m,
 • Diepgang: 1,15 m (hak)
 • Hoogte: 21 m,
 • Zeiloppervlak: 199 m2, aan de wind met grootzeil, fok en kluiver
 • Motor: DAF 475, 6 cilinder, 84 pk
 • Boordspanning: 24/230 Volt
Plattegrond Zeiltjalk De Vlieter Plattegrond Zeiltjalk De VlieterDeutsch

Bekijk de film van de Vlieter

Bekijk de Vlieterfilm