Zeiltochten voor groepen en individuele meezeilers

    Met de Vlieter zijn veel mooie tochten te maken. Waar we precies heen gaan of terecht komen hangt af van de wind en het weer, het getij, de wens van de passagiers, et cetera.
    U kunt kiezen uit groepsreizen of reizen voor de individuele opstapper(s)/meezeiler(s).

    Afwisseling maakt van elke zeilreis weer een unieke ervaring.

Groepsreizen:

Hieronder een paar suggesties op basis van tochten die in het verleden met de Vlieter zijn gemaakt



Reizen voor individuele meezeilers:


  • Seizoen 2023, voorjaar en zomer



    Ieder jaar werd in de meivakantie de jaarlijkse teken- en schildercursus door Bleu et Vert bij ons aan boord georganiseerd. Vanwege de Coronaperikelen is deze week uitgesteld naar 2024, zie hieronder.

    In augustus stond er jarenlang ook een weektocht voor de individuele meezeiler gepland, door onszelf georganiseerd.
    Voor dit seizoen staat deze week op de agenda van 2 tot en met 10 september 2023. De bezetting is al redelijk gevuld en er is voor gekozen om als groep zelf te koken. Kijk bij 'seizoen 2024, zomer' naar het concept. De 'kok' wordt dit jaar vervangen door 'scheepskas' à ca. 100,00 euro.


  • Seizoen 2024, voorjaar



    Meivakantie, Teken- en schildercursus op de Waddenzee vanuit Franeker.

    Schilderen met Bleu et Vert. Vanaf vrijdagavond 26 april tot en met vrijdagmiddag 3 mei 2024:
    weekreis voor individuele cursisten, verzorgt door docent Gerrit van Meurs van Bleu et Vert, creatieve vakanties.
    Voor beginners, tot gevorderden.

    Gerrit organiseert, sinds 1996, jaarlijks een teken- en schildercursus op de Waddenzee aan boord van ons schip.
    Ieder jaar is dit weer een geweldig leuke en afwisselende week, waarin ook veel gelachen wordt.

    Het streven is om minimaal 4 uur per dag met tekenen/schilderen bezig te kunnen zijn. Daarnaast verplaatsen wij ons met het schip naar een haven/eiland/zandbank/ankerplek, naargelang waar de wind en het getijde ons heen brengt.
    Dat laatste is bepalend voor ons ritme en dagindeling.
    Goed, verantwoord en vooral lekker eten is ook heel belangrijk, daar zorgt de kokkin voor.

    Maximum aantal cursisten: 12.
    Vertrek- en aankomsthaven: Franeker (met treinstation).
    Lees meer... ook voor boekingen, op de website van Bleu et Vert.

    Een impressie van een van deze reizen vindt u op YouTube: kijk hier.

    Foto: Gerrit van Meurs.


  • Seizoen 2024, zomer


    Week van de Wassende maan

    Dit concept is van seizoen 2020 (en daarvoor). Door Corona ging het een paar jaar op hele kleine schaal door.

    Vanaf ..... tot en met .....: Weekreis voor individuele meezeilers.
    Deze week zeilt De Vlieter op de Waddenzee met een divers groepje individuele inschrijvers die op zoek zijn naar een ontspannen sfeer. U kunt daar één van zijn.
    Er is geen specifieke doelgroep.
    Veel Vitamine-Zee opdoen, daar zullen we ook dit jaar weer extra veel van nodig hebben.

    Lekker zeilen, maar ook droogvallen In de zomer is het wad de mooiste en meest verkoelende plek van Nederland. Stel je voor dat je tijdens een hittegolf thuis zit of op het werk!

    Zeilen, eilanden bezoeken, eventueel fietsen huren, wandelen, met het schip op het wad overnachten, zwemmen, droogvallen... In een prachtige omgeving voor een prijs van 475,00 euro, plus de boordkas voor eten, drinken en de kok(kin) à 160,00 euro; totaal 635,00 euro all-in* per persoon. Voor kinderen onder de 14 jaar betaalt u 30% minder, oftewel 445,00 euro all-in*.

    Maaltijden en boodschappen worden gecoördineerd door de kok(kin), uw hulp is daarbij wel zeer welkom.
    Bij veel belangstelling wordt in een andere week een extra reis ingelast.
    Hebt u interesse en/of vragen; neem contact op met mij.

    Dankzij de wassende maan zijn de nachten niet heel donker. Ondanks dat hopen we 's nachts toch meteoren (vallende sterren) te kunnen zien. Augustus is de uitgelezen maand voor dit natuurverschijnsel.

    Maximum aantal deelnemers: 12.
    Vertrek- en aankomsthaven: Makkum (Friesland).
    *) Oude prijzen uit 2020, ter indicatie.
         Het aantal consumpties is wel enigszins begrensd; prijzen inclusief btw.




Bekijk De Vlieter op film, klik op de link:



Wadgeluk

Door Gerbrand Gaaff
"We varen onder een bewolkte lucht door de Oude Vlie, in de westelijke Waddenzee. Dan breekt het wolkendek, steeds meer blauw tussen het grijs. Het zicht verbetert en aan de horizon zien we opeens het Vuurboetsduin op Vlieland, de blinkende duinen van de Noordsvaarder en de Brandaris. Een moment van puur geluk."

Aldus een wadzeiler. Uit Engels onderzoek blijkt dat je voor de hoogste geluksbeleving in kustlandschappen moet zijn. En dus zeker ook in het waddengebied.
(Uit: Nieuwsbrief Waddenvereniging, week 37 / 2015)

droogvallen op het wad bij laag water


Een lang weekend op het wad

Als je drie of vier dagen tot je beschikking hebt kunnen we een mooie tocht maken naar bijvoorbeeld Vlieland of Terschelling. Afhankelijk van de weersomstandigheden en het getij behoort droogvallen tot de mogelijkheden. Het lopen over de zeebodem is een van de meest vreemde ervaringen voor hen die het nog nooit eerder hebben meegemaakt.

De avond voor vertrek komen we aan boord, zodat we de volgende ochtend op tijd kunnen vertrekken. Die avond bepalen we ook de plannen voor het weekend. Eigenlijk bepalen wij die route niet; de combinatie van weer, wind en getij bepaalt welke route de beste is. Wellicht moeten we helemaal door de Boontjes via Harlingen, of is het tij zo gunstig dat we via het Zuidoost-rak een stukje kunnen afsteken. Het varen op het wad is elke keer weer anders. Soms doe je een half uur over een deel van de route, de andere keer ben je ruim 3 uur aan het kruisen voordat je dezelfde afstand hebt afgelegd.

Een ander voordeel van het wad is dat de golven er nooit echt hoog worden, door eb en vloed krijgt de wind nooit genoeg tijd om een flinke zeegang op te bouwen; prettig voor mensen die last hebben van zeeziekte. Afhankelijk van de drukte overnachten we in de haven van Vlieland, Terschelling of een andere haven. Of we gaan op het wad voor anker of laten ons weer droogvallen op een zandbank.
Foto: Gerrit van Meurs

hoog aan de wind


Twee dagen over de Friese Meren

Met een tjalk over de Friese kanalen, sloten en meren is totaal iets anders dan het zeilen op het 'ruime sop'. Je ziet veel meer, bent veel meer bezig met zeilmanoeuvres, moet soms even wachten voor een brug en moet veel nauwkeuriger sturen. Voor sommige mensen belangrijk: de boot slingert niet vanwege de ontbrekende hoge golfslag. Vanuit Makkum kunnen we een mooie tocht maken door het Friese landschap. 's Avonds overnachten we in de gezellige dorpen waar altijd wel een gezellige kroeg is te vinden. De combinatie 'binnendoor' en het 'ruime sop' kan natuurlijk ook.



het grootzeil


Weekend IJsselmeer; kleinste haven van Nederland?

We komen vrijdagavond aan boord; als iedereen er vroeg genoeg is en het waait niet te hard kunnen we 's avonds nog even een ankerplekje zoeken. Dit is niet gebruikelijk, maar kan heel verfrissend zijn op een warme zomeravond. De volgende ochtend gaat het richting Hoorn of Medemblik; beide mooie oude handelssteden aan de vroegere Zuiderzee. In de leuke havens is het goed toeven en de cafés zijn altijd gezellig.

Liever geen café? Dan is Laaxum een optie, de kleinste haven aan het IJsselmeer. Er zijn daar veel meer koeien dan inwoners.
Als het weer het toelaat, en we komen zondags niet al te laat uit bed, kunnen we vanuit Medemblik bij gunstig tij over het wad terugvaren naar Makkum.




bij mooi weer zonnen aan dek

Een week weg

Als je een hele week tot je beschikking hebt kun je meerdere dingen doen. Een langere zwerftocht langs meerdere eilanden op de Waddenzee. Droogvallen en Schiermonnikoog. Of een deel van het IJsselmeer bevaren, bijvoorbeeld Medemblik, Enkhuizen (Zuiderzeemuseum), Hoorn of Edam. Vaak varen we ook een stuk door de kanalen en over de meren van Friesland en omstreken. In een week is veel, maar ook weer niet alles, mogelijk.

Kies je voor een langere periode dan een week nemen die mogelijkheden toe. De te varen route gaat altijd in gezamenlijk overleg. We kennen geen vaste route, we varen immers op een zeilschip.

 

 

het schip, gezien vanaf de kluiverboom

Dagtochten

Tijdens een dagtocht mogen meer passagiers aan boord, omdat er niet overnacht wordt. Als maximum houden we 20 personen aan.
We kunnen een leuke tocht langs de Friese IJsselmeerkust maken. Misschien is er tijd voor een tussenstop in Hindeloopen of Stavoren. Even de benen strekken en een visje aan de kraam of in Stavoren bij Doede Bleeker kopen. Voor grotere groepen is het verstandig om het eten simpel te houden of ergens aan land iets te nuttigen.
Is uw groep te groot voor dit schip? Informeer toch bij mij. Ik werk regelmatig met collega's samen om met meerdere schepen tegelijk in groepsverband te varen. U heeft aan het einde van de tocht elkaar meer te vertellen dan dat u met z'n allen op één schip zat.

Soms kiezen we voor een tocht op de Waddenzee. De passage van de sluis in de Afsluitdijk kost tijd, daar moeten we wel rekening mee houden. Een dag zeilen is snel voorbij.










De Vlieter-Droogvallen-Wadlopen-Waddenzee

Het schip ligt drooggevallen op een zandbank, ofwel de zeebodem. Tijd om op onderzoek uit te gaan.
Als je de tijd neemt en goed kijkt is er heel veel te zien van wat in en op het wad leeft.
Foto: © Peter Scholl


Deutsch

Bekijk de film van de Vlieter

Bekijk de Vlieterfilm